Selecteer een pagina
 Polyzoom Header Praktijk voor kind, jeugd en gezin

Consultatie (2C12)

2 mei 2016 | Hulpaanbod (Professionals) (2C2)

Iedereen zijn eigen specialisme: Iedere hulpverlener en praktijk heeft in de loop der jaren bepaalde gebieden gekregen waar men meer affiniteit mee of talent voor heeft en waar men dus speciale expertise voor heeft ontwikkeld.

Geen enkele hulpverlener heeft alles op alle gebieden in huis waar u baat bij zou kunnen hebben (althans wij niet en wij hebben ook nog nooit iemand ontmoet die dat wel allemaal in zijn/ haar pakket heeft).

Consultatie: Om er voor te zorgen dat iedereen toch kan profiteren van de deskundigheid van andere dan uw eigen hulpverlener, bestaat er een systeem van consultatie.

LEES VERDER …

  • Dat houdt in dat iedere hulpverlener de specifieke deskundigheid van een collega hulpverlener kan inroepen in de vorm van een soort ‘second opinion’.
    .
  • Minder vaak dan wenselijk: Op de een of andere manier wordt daar in de praktijk vaak veel minder gebruik van gemaakt dan wenselijk zou zijn en kennelijk moeten we daarbij allemaal over een bepaalde drempel.
    .
  • Wij zijn daar echter erg voor omdat het voor ons vaak ook leerzaam is, eens iets vanuit een totaal andere invalshoek beschreven te horen.
    .
  • Daar speelt ook in mee dat gemeentes en zorgverzekeraars dat weliswaar zeggen te willen faciliteren, maar dat administratief toch vaak dermate omslachtig maken en zoveel extra werk/ bureaucratie met zich meebrengt, dat velen geneigd zijn er dan maar van af te zien.
    .
  • Medicamenteuze consultatie: Andersom worden wij ook regelmatig benaderd voor consultatie. Uiteraard vaak vanwege medicatie om dat PolyZoom een van de weinige praktijken is die een psychiater en dus een arts heeft en artsen nu eenmaal de enige zijn die medicijnen mogen voorschrijven.
    .

    • Probleem daarbij is echter wel dat het medicamenteus mede behandelen door een psychiater van iemand die bijv. bij een psychotherapeut in behandeling is, niet meer mag tenzij de psychiater de hele behandeling of althans de eindverantwoordelijkheid voor de hele behandeling en dus het hoofdbehandelaarschap overneemt, omdat als er iets mis gaat tijdens de therapie, zelfs als dat helemaal niets met de medicatie te maken heeft, de psychiater uiteindelijk toch verantwoordelijk wordt gesteld. Hoewel het dus erg handig lijkt om een therapie bij een niet psychiater (bijv. psycholoog, psychotherapeut, orthopedagoog), die dus geen medicijnen mag voorschrijven, zult u begrijpen dat wij daar tegenwoordig dus niet zo happig meer op zijn.  (Voor andere vormen van consultatie geldt dat bij ons weten (nog) niet).
      .
  • Systemische consultatie: Maar ook worden wij vaak door collega hulpverleners benaderd vanwege onze systemische (gezinstherapeutsiche) expertise.
    .
  • Psychiatrische consultatie: En uiteraard psychiatrisch onderzoek en diagnostiek omdat psychiaters gemiddeld genomen van oudsher nu eenmaal meer op diagnostiek en psychologen/ orthopedagogen meer op behandeling zijn gericht.
    .
  • Praktische organisatie van consultatie: Zoals gezegd is de financiële/ administratieve organisatie van de zorg nog niet goed ingericht op het fenomeen consultatie (door bijv. de regel dat iemand altijd maar op een plek tegelijkertijd onder een diagnose en dus niet bij twee verschillende hulpverleners/ praktijken mag zijn ingeschreven). Als je het echt wilt, lukt het desondanks in de praktijk tot nu toe meestal wel om een werkbare constructie te vinden.
    .
  • Mocht u als collega hulpverlener consultatie wensen, neem dan gerust even contact op om de mogelijkheden te bespreken.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Interne links: (naar geassocieerde onderwerpen BINNEN deze website)

  • .

Externe links: (naar geassocieerde onderwerpen BUITEN deze website)

  • .
<INPUT TYPE="button" VALUE=" TERUG " onClick="history.go(-1);">